Zorgt de Bugatti collectie voor een toestroom van exclusieve merken naar Ordinals?

Iedereen die met Ordinals bezig is heeft er waarschijnlijk al wel over gelezen. De komst van de Asprey-Bugatti Egg collection. Een collectie kostbare objet-eieren in beperkte oplage. (Een objet is ‘an object displayed or intended for display as an ornament.’) In totaal komen er 111 eieren, de prijzen per ei zullen tussen de 20.000 en 250.000 usd komen te liggen. Het goede nieuws: Je krijgt naast de ordinal ook het fysieke exemplaar opgestuurd!

De collectie is ontworpen door Asprey Studio en brengt de tijdloze creaties van de Bugatti-familie samen met Asprey’s erfgoed en vakmanschap.

Asprey Bugatti Egg, met Pavé-diamanten op een sterling zilveren rooster. Bron: Asprey-Bugatti

Wat betekent dit voor Ordinals?

De komst van een merk dat wereldwijd al decennia lang bekend staat om luxe goederen naar Ordinals is een grote stap voor het Ordinals ecosysteem. Er is bij Bugatti ongetwijfeld een afweging gemaakt op welke chain ze hun NFTs willen gaan draaien. En ze zijn, mijn inziens erg logisch, daarbij uitgekomen op Ordinals op Bitcoin.

Zo zijn ze namelijk verzekerd dat hun kunst zorgvuldig en decentraal bewaard wordt. Hier zou ik dieper op in kunnen gaan maar hier hebben we al een artikel over geschreven.

Nu zou iemand die er niet in geloofd kunnen aanvoeren: maar of Bitcoin voor altijd bestaat weet je ook niet. Dat zou kunnen, maar dan denk ik dat zodra Bitcoin verdwijnt, alle andere chains daar voor al verdwenen zijn. Want Bitcoin is echt decentraal. Op Bitcoin draait geen smart contract en meta data waarmee makers de art aan kunnen passen. En Bitcoin wordt, in tegenstelling tot bepaalde andere crypto, niet door de SEC op de hielen gezeten.

Ordinals en luxe merken: een perfecte match

Het hybride digitale kunstproject van Asprey Bugatti stuurt ook een belangrijk bericht naar de NFT-markt. Dit omdat het gaat om het Bitcoin Ordinals-protocol, dat de afgelopen maanden erg populair is geworden, in plaats van de Ethereum- of Solana-blockchain. Bitcoin Ordinals versterkt zo zijn positie als de nummer één “serieuze” blockchain, die, gebruikmakend van de reputatie en dominantie van Bitcoin, een uitstekend veld zal blijken voor vergelijkbare luxe projecten.

Ook het overstappen van grote NFT uitgevers als Yuga Labs naar Bitcoin is een indicator dat Bitcoin ook op het gebied van NFT (technisch gezien klopt de term niet, ik weet het) de dominante plek op de markt in zal nemen.